Eenheidsbebouwing met burgerhuis en herberg Gasthof De Beiaard

Beschrijving

Eenheidsbebouwing met burgerhuis (nummer 45) en herberg zogenaamd "Gasthof De Beiaard" volgens uithangbord, in neo-Vlaamserenaissance-stijl met stijlkarakteristieken van de streek, naar ontwerp van architect P. Vandervoort (Ukkel) van 1921. Breedhuizen onder meer met enkelhuisopstand (nummer 45), van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verzorgde baksteenarchitectuur confer baksteensculpturen van vensterboogvelden met bloemenkorf en schelp; aflijnend fries met geometrische motieven bij nummer 45. Arduinen sokkel. Sierankers. Bovenverdieping van nummers 45 gemarkeerd door houten erker op console geschraagd door middel van vlakke pilaster. Rechthoekige vensters ingeschreven in verdiepte korfboogomlijsting; geprofileerd beloop en doorlopende afzaat op tandlijst, op de bovenverdieping. Schuiframen; bovenlichten met kleine roedeverdeling. Begane grond met links herbergpui onder bakstenen druiplijst: houten constructie met vleugeldeur tussen gekoppelde vensters, onder latei versierd met rozetten en tandlijst rustend op maskers; bovenlichten met kleine roedeverdeling. Rechts korfboogdeur in omlijsting van negblokken (Euvillesteen); getoogd bovenlicht met druiplijst.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 107.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi