Teksten van Poedermagazijn Bommenvrij

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16606

Bommenvrij Poedermagazijn ()

Locatie

Gelegen langs de Schoolstraat 48, ten westen van de ruïne van de Sint-Laurentiuskerk en vanaf daar ook zichtbaar. Het bommenvrij ligt op circa 380m ten noordoosten van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, in een bebouwde omgeving.

Historische achtergrond

Dit is een poedermagazijn uit de periode 1818-1822, het laatste overblijfsel van de grondige verbouwingen die het stelsel van stadsversterkingen tijdens het Hollands bewind moesten aanpassen. Samen met de ruïne van de voormalige Sint-Laurentiuskerk is dit één van de weinige overblijfselen van vóór de Eerste Wereldoorlog in Nieuwpoort. Het werd dan ook bij Ministerieel Besluit van 14 juli 1994 beschermd als monument.

Beschrijving

Versterkt gebouw van baksteen naar verluidt bestaande uit 2 gekoppelde overwelfde ruimten van een beuk onder deels met gras begroeide zadeldaken.


Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2005: Poedermagazijn Bommenvrij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196251 (geraadpleegd op ).


Poedermagazijn ()

Zogenaamd "Bommevrij". Nog bewaard poedermagazijn uit de periode 1818- 1822, als laatste overblijfsel van de grondige verbouwingen ter aanpassing van het stelsel der stadsversterkingen tijdens het Hollands bewind. Gelegen ten westen van de ruïne van de voormalige Sint-Laurentiuskerk. Deels omringend grasveld met muren aan straatzijde. Heden gebruikt als opslagplaats.

Versterkt gebouw van baksteen bestaande uit twee gekoppelde overwelfde ruimten van één beuk onder deels met gras begroeide zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Op straat uitziende puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Dubbelhuisopstand van drie traveeën met spiegelbeeldschema. Rondboogvenster met strekse boog, bakstenen lekdrempel en bewaard ijzeren hek links, boven aangepaste rechthoekige deur onder ijzeren I-profiel en tussen rechthoekige vensters met stekse latei, lekdrempel van bakstenen, en recentere beplanking. Lange gevels met rondboogvensters onder meer dichtgemetselde onder vlakke kroonlijst.

Zware tongewelven van baksteen.


Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Lion M. 1982: Poedermagazijn Bommenvrij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/16606 (geraadpleegd op ).