Sint-Laurentiustoren

Beschrijving

Torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius Zogenaamd "Duvetorre", ook soms "Tempelierstoren", uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Oorspronkelijk gelegen aan de oostelijke rand van de middeleeuwse stad tegen de stadsgracht. Op de toren na verwoest in 1383 bij de belegering van Nieuwpoort door de Engelsen. De toren werd vervolgens opgenomen in de verschillende fortificaties en ommuringen die de stad in de loop der tijden kende, onder meer ingericht als citadel door Filips de Stoute; in 1819 met een derde verlaagd; terug vrijstaand sinds de ontmanteling van de vestingen in 1861. Zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog; desondanks nog bewaarde torenruïne als enige getuige uit de middeleeuwen. Bronzen gevelplaat ter nagedachtenis van de Sapeurs-Pontonniers. Omringend, deels beboomd grasveld; ten westen, resten van grondvesten zowel van de ringmuur van Filips de Stoute (1387) als van vestingsmuren uit de 17de-, 18de- en 19de eeuw.

In oorsprong vierkante bakstenen kruisingstoren van vermoedelijk kruiskerk met vier beuken. Nog deels bewaarde torenromp met sporen van dichtgemetselde spitsbogige beukaanzet ten en ten westen traptorentje met steunbeer.

• BERQUIN K.R. 1962: De Sint-Laureinstoren of Duivetoren van Nieuwpoort, ten onrechte Tempelierstoren genoemd, Bachten de Kupe, IV.1, 3-17.
  • CALCOEN F. 1967:De Nieuwpoortse "Duvetorre", De Gidsenkring, V.2, 35-36.
  • LOPPENS K. 1939: De Sint-Laurenskerk en het Kasteel van Nieuwpoort, Biekorf, XLV.4, 89-100.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Sint-Laurentiustoren en gedenkplaat

De Sint-Laurentiustoren werd tijdens de Eerste Wereldoorlog als observatiepost gebruikt. De toren raakte tijdens de oorlog zwaar beschadigd.

Aan de Sint-Laurentiustoren is een grote bronzen gedenkplaat bevestigd voor de compagnie Sapeurs-Pontonniers, die instond voor het onderhoud van sluizen en hydraulische inrichtingen van het Belgische front. De plaat heeft de vorm van een drieluik, met verhoogd middendeel, en is in verticale registers verdeeld.

De gedenkplaat aan de Sint-Laurentiustoren verwijst naar diverse locaties in de stad Nieuwpoort, waar ook bronzen gedenkplaten zijn aangebracht.

- A. Schuilplaats koks: Willem De Roolaan 8

- B. Schuilplaats 20 man: Willem De Roolaan

- C. Schuilplaats Wielrijders en Magazijn: Langestraat 5

- D. Schuilplaats officieren: Langestraat 2

- E. Schuilplaats Bastien: Pieter Deswartelaan 37

- F. Schuilplaats sluiswachters: Sluizen zonder nummer

- G. Schuilplaats 6 man: Slachthuisstraat 4

- H. Schuilplaats 40 man: deze gedenkplaat hing waarschijnlijk langs de Arsenaalstraat, maar is verdwenen.

Een gelijkaardige gedenkplaat, weliswaar zonder letter, is opgehangen aan de Ieperstraat 6, ter herinnering aan de schuilplaats van Thys & Umé. Er wordt op deze bronzen gedenkplaat aan de Sint-Laurentiustoren niet gerefereerd naar deze locatie.