Davidsfondszaal

Beschrijving

Eertijds Davidfondszaal (toneelzaal, bibliotheek, patronage, secretariaat), heden zogenaamd "Zaal Cardijn" zie opschrift. Gelegen tussen schoolcomplexen en inspringend ten opzichte van de rooilijn met laag muurtje. Historiserende heropbouwarchitectuur als variante op de regionale Vlaamse-renaissancestijl zie onder meer de baksteenversiering, naar ontwerp van de architecten Pil en Carbon (Oostende) van 1921. Haaks op straat ingeplant, nagenoeg rechthoekig gebouw van twee bouwlagen; laag westelijk dwarsvleugeltje aan straatzijde; ingebouwde oostzijde.

Gele baksteenbouw. Zadeldaken (mechanische pannen); geprofileerde schoorstenen met pilastertjes. Straatgevel: drie linker traveeën van één bouwlaag + drie rechter traveeën van twee bouwlagen gemarkeerd door licht uitspringend linker puntgeveltje op afgeschuinde sokkel en hogere rechter puntgevel, beide met aandak, muurvlechtingen, schouderstukken en fiaal. Houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling. Linker puntgevel: kruiskozijn verdiept in tudorboogomlijsting met afzaat, twee rechthoekige deuren met afgeschuinde bovenhoeken en rechthoekige bovenlicht. Rechter puntgevel: dubbelhuisopstand per travee gemarkeerd door de verdiepte drielobomlijsting van de kruiskozijnen onder meer dubbel in het midden. Paneelwerk en gestileerd bloemmotief van baksteen op borstwering en in drielob. Blinde driezijdige oculus in de geveltop. westelijke zijpuntgevel met schouderstukken. Lange westgevel uitziend op speelplaats. Steunberen. Gevelaflijning door middel van baksteenfries. Getoogde muuropeningen. Voorts gemarkeerd door links uitspringende tuitgevel van twee zogenaamde Brugse traveeën. Analoge oostgevel, deels ingebouwd.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 395.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi