Schoolcomplex Instituut Stella Maris

Schoolcomplex "Instituut Stella Maris", zie opschrift van deuromlijsting.

Schoolcomplex begrensd door Willem Deroolaan, P. Braeckelaan, E. Coppietersstraat en Sint-Sebastiaanstraat. Neogotisch gedeelte uit het begin van de jaren 1920: hoofdvleugel uitziend op Willem Deroolaan, en haakse achtervleugel met puntgevel tussen speelplaatsmuur met casementen, uitziend op E. Coppietersstraat. Recentere haakse vleugel onder plat dak, aan de Sint-Sebastiaanstraat. Vernieuwde oostvleugel met knik in voorgevel, aan de Willem Deroolaan.

Rechthoekige betonconstructie van grote schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog, op hoek bij P. Braeckelaan en E. Coppietersstraat.

Neogotische straatvleugel met laag ommuurd voortuintje. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met dakkapellen; geprofileerde schoorstenen. Brede voorgevel. Meer uitgewerkt linker gedeelte met dubbelhuisopstand: deurtravee tussen twee licht uitspringende trapgevels met zogenaamde Brugse traveeën, neogotisch traceerwerk, en oculus in de geveltop. Gebruik van natuursteen voor schaarse banden, decoratieve elementen, gekoppelde bolkozijnen, drielichtskozijnen en deuromlijsting. Neogotisch traceerwerk in boogvelden van drielichten en rechter dakvenster. Rechthoekige deur met gestrekte tussendorpel op hoekconsooltjes en bovenlicht, tussen twee bolkozijnen; geprofileerde druiplijst. Soberder rechter gedeelte van veertien traveeën. Twee risalieten met bekronende trapgevel. Gekoppelde vensters, rechthoekig op de begane grond en rondbogig op de bovenverdieping; afwisselend paarsgewijs verdiept in korfboogomlijsting en afzonderlijk gevat in zogenaamde Brugse travee.

Rechter zijtrapgevel: zogenaamde Brugse travee, en aediculavenster als variante op het typisch regionaal renaissancevensterpatroon.

Haakse achtervleugel met grosso modo analoge kenmerken.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi