Architectenwoning Peter Callebout

Gemeente Nieuwpoort

• Adrescontrole Nieuwpoort (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwpoort (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is beschermd als monument Architectenwoning Peter Callebout

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Architectenwoning Peter Callebout

Beschrijving

Eigen woning uit 1956 van architect P. Callebout (Nieuwpoort); gelegen midden verkaveling met moderne huizen, waarvan P. Callebout er zelf meerdere ontwierp (onder meer Mosweg, nr. 1, 4, 6; Consciencelaan, nr. 4, 15; Ch. De Costerlaan, nr. 4; A. Oleffelaan, nr. 8; Struikweg, z.nr.; daterend van 1955-1968); thans bewoond door beeldhouwer R. D'Haese zie beeldhouwwerken in tuin; laatst genoemde met bewaard duinenreliëf en -begroeiing, afgezet door middel van een laag houten staketsel met horizontale bebording; préfab-bouw, voorgesteld op het "Salon International du Bois" tijdens Gentse jaarbeurs, 1956; voorbeeld van goed geïntegreerd woonhuis, gekenmerkt door sobere materiaalkeuze en vormgeving in functie van de interieur-exterieur-relatie; slaap- en woonvertrekken op eenzelfde niveau, gevat tussen twee horizontale vlakken, zijnde vloer en platdak; grote muuropeningen; belang van houtstructuren zie open, verticale beplanking (beïnvloed door mobiele wanden in Japanse woningbouw ?) tegen de zuidwestelijke gevel.

• BEKAERT G., STRAUVEN F., La construction en Belgique 1945-1970, Antwerpen, 1972, p. 286-287.
  • PUTTEMANS p., HERVE L., Moderne bouwkunst in België, Brussel, 1975, p. 186-187.