Parochiekerk Sint-Bernardus

Beschrijving

Neoromaans bedehuis, ten zuiden van Leopoldplein (parking), naar ontwerp van architect P. Vandervoort (Ukkel-Nieuwpoort-Bad) van 1923, ter vervanging van een in 1877 gebouwde soortgelijke kerk, met toevoeging van zuidwesttoren; vernield in 1944-'45 en heropgebouwd in 1947.

Gele baksteenbouw op arduinen plint met gebruik van natuursteen (zandsteen? Euvillesteen?) voor decoratieve elementen; leien bedakingen.

De plattegrond ontvouwt een basilicale, driebeukige kerk met toren ten zuidwesten, vlakke koorsluitingen en aanleunende, afgeronde koorapsis.

Westgevel: centrale tuitgevel met bekronend kruis; rechthoekige deur in geprofileerde rondboogomlijsting rustend op halfzuilen met teerlingkapiteel, onder pseudowindberg; symbolen van evangelisten en "maiestas domini in mandorla" naar ontwerp van Oscar Jespers in boogveld; roosvenster (vernieuwd maaswerk ?) in geprofileerde rondbogen; aanleunende noordelijke zijbeuk onder lessenaarsdak; geprofileerd rondboogvenster met afzaat en druiplijst.

Flankerende zuidwesttoren van driegeledingen onder tentdak; hoeksteunberen met versnijdingen; rondbogige muuropeningen; gekoppelde galmgaten in rondboogomlijsting op afzaat; aanleunend, afgerond torentje tegen zuidkant.

Traveeën van zijbeuken gemarkeerd door middel van steunberen en rondbogige bifora op afzaat; geprofileerde rondbogige bovenlichten, eveneens op afzaat.

Eerder blinde koorapsis; geprofileerd rondboogvenstertje op afzaat bovenaan. Sober interieur; bepleisterd en beschilderd tongewelf boven middenbeuk; geprofileerde, rondbogige scheibogen rustend op zuilen met teerlingkapiteel; traveeën van middenbeuk gemarkeerd door driekwartzuilen met soortgelijk kapiteel; zelfde zuilen bij aanzet van halfronde koorapsis

Mobilair: Heilige Rochus van Montpellier, hout, 17de eeuw, in portaal; gekleed beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met Kind, gepolychromeerd hout, 18de eeuw(?), noordelijk zijaltaar; hoofdaltaar (Euvillesteen + terracotta) en triomfkruis (terracotta), 1948, door J. Gauze; biechtstoelen, eik, midden 18de eeuw , in zijbeuken.

• ROOSE-MEIER B., VERSCHRAEGEN H. 1975: Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie West-Vlaanderen. Kanton Nieuwpoort, Brussel, 15-16.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

In de kerk hangt een koperen gedenkplaat voor de negen militaire doden uit de Eerste Wereldoorlog, afkomstig van Nieuwpoort-Bad.

• BOGAERT N. & DECOODT H. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.