Villa Crombez met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Villa Crombez met tuin

Beschrijving

Voormalige eigendom van baron H. Crombez, thans vakantietehuis zogenaamd "Kindervreugde". Groots hoekhuis (bij Veurnestraat) met ommuurd voorpleintje (speelplaats) kant Albert I-laan, in Normandische stijl naar ontwerp van architect L. David van 1923; baksteenbouw op arduinen plint met gebruik van natuursteen (zandsteen ? Euvillesteen ?) voor constructieve en decoratieve onderdelen; souterrain en verhoogde begane grond met dambordversiering (bak- en natuursteen); pseudo-vakwerk in boven- en dakverdieping; gebogen zadeldaken met overkragende dakrand (mechanische pannen); meerdere dakkapellen en -vensters onder zadel- of wolfsdak, naast kleinere klimmende dakkapellen; verhoogde begane grond op souterrain; hoofdingang met bekronend, betonnen terras kant Albert I-laan; getoogde en rechthoekige muuropeningen, deels afgeronde bovenhoeken op benedenverdieping; meerdere luifels en balkons; kant Zeedijk: accentuering van hoektraveeën door middel van polygonaal hoektorentje onder spitsbekroning; inkom onder luifel, met aansluitend balkon en bordes, uitlopend op puntgevel (dakvenster) met open dakspant; meerdere terracotta-panelen, onder meer met wortelmotief, tussen de bovenvensters van voor- en achtergevel.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, plannen A-C.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi