Hoekhuis Le Petit Casino

Beschrijving

Zogenaamd "Le Petit Casino". Imposant hoekhuis (bij Lefebrestraat) in fantasievolle art-decostijl, gesigneerd en gedateerd "A. Lagache-architecte-1924", zie gevelsteen in rechter hoek; tegenhanger van Zeedijk, nummer 10A-E en zelfde materiaalgebruik; gebouw met duidelijk uitgewerkte voorgevel (Zeedijk); accentuering van hoektravee door middel van risalieten onder halfcirkelvormige kroonlijst, uitlopend op octagonale hoektorens; vijf traveeën brede middenpartij, op gelijkvloers voorzien van gewelfd bordes en bekronend balkon, rustend op gekoppelde zuilen, toegankelijk via halfcirkelvormige muuropeningen van eerste verdieping; inspringende bovenverdieping in vorm van loggia, met aansluitende balkons en flankerende zuilen met versierd kapiteel; aflijnende, geprofileerde kroonlijst en centraal, driebogig fronton (dakkapellen) ter hoogte van dakverdieping; in- en uitspringende muurgedeelten; evenwicht tussen rechtlijnige, rechthoekige en gewelfde halfcirkelvormige componenten; art-decostijl, zie decoratieve elementen; beeldhouwwerk (gevleugelde, gehurkte figuren) boven hoektravee; zijgevel gekarakteriseerd door onder meer centrale loggia en pagodevormige bekroning van rechter hoektorentje; achterliggende gebouwen (Lefebrestraat; Albert I-laan) in gewapend beton, daterend van circa 1950; zogenaamd "Garage du Petit Casino", zie opschrift in art-decolijst, kant Albert I-laan.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi