L'Hermitage

Beschrijving

Zogenaamd "L 'Hermitage", zie opschrift boven middenvenster, kant Zeedijk. Hoekhuis van vijf traveeën (Vlaanderenstraat) + één travee (Zeedijk) en twee bouwlagen onder mank zadeldak met overstekende rand op schoorstukken (nok parallel aan de dijk, leien), in "cottagestijl" uit de jaren 1920; granietbouw (?) op arduinen sokkel met gebruik van baksteen, onder meer voor strekken, kordons, schouwpijp en pseudo-vakwerk, en natuursteen (zandsteen? Euvillesteen?) voor decoratieve en constructieve onderdelen, onder meer omlijstingen, consoles, negblokken, hoek- en sluitstenen; verhoogde begane grond; uitgebouwde noordwest-gevel: erkervormig terras met trap, luifel en bekronend balkon uitlopend op klimmend, aangepast (?) dakvenster; schouderboogdeur in rechthoekige omlijsting met entablement (+ opschrift) en aanleunende vensters onder korfboogvormige ontlastingsboog met sluitsteen en hoekblokken; zijgevel gekarakteriseerd door luifels van houten balkon op schoorstukken en van inkom; rechthoekig, rond-, korf- en steekvormige, veelal beluikte muuropeningen; pseudo-kloosterkozijnen weerszijden schouwpijp; kleine roedeverdeling; pseudo-vakwerk in linker bovenhoek.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi