Hoeve Eendenhof of Ferme des Canards

Beschrijving

Zogenaamd "Eendenhof" of "Ferme des canards". Hoeve van 1921, zie gevelsteen in noordgevel van boerenhuis, gelegen in bocht van kleine waterloop. Losse bestanddelen van baksteen onder gebogen, overkragende zadeldaken (mechanische pannen) rondom begrint erf met bakstenen looppaden; ten noorden, boerenhuis met achterliggende tuin; ten westen, dwarsschuur met links wagenhuis; ten oosten, stalgebouw en achterliggende bakstenen vaalt; ten zuiden, recente loods; ten noorden oprit met erftoegang gemarkeerd door bewaarde, witgekalkte bakstenen hekpijlers.

Wederopbouwarchitectuur aansluitend bij de traditionele regionale hoevebouw, zie algemeen volume en opstelling van gebouwen; ook verwerking van plaatselijke elementen, zie dakvensters met tuitgeveltje (boerenhuis en stallen); korf- en rondbogige muuropeningen; luiken (boerenhuis).

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi