Eclectisch burgerhuis Huize Van Der Heyde

Beschrijving

Zogenaamd "Huize Van Der Heyde" volgens bakstenen opschrift (nummer 4). Eclectisch eenheidsproject uit de eerste helft van de 20ste eeuw; diep- en breedhuis van twee bouwlagen respectievelijk met trapgevel van vier- en lijstgevel van drie traveeën: onder zadeldak (pannen). Baksteenbouw met sokkel en parement van natuursteen. Voornamelijk geïnspireerd op de regionale Vlaamse-renaissance, zie ontleningen: aediculavenster in trapgeveltop (nummer 4), houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling verdiept in korfboogomlijsting met geprofileerd beloop en afzaat, gootlijst op kraagstenen (rechter zijgevel nummer 4), dakvenster (nummer 5) en -kapellen (rechter zijgevel nummer 4) met inzwenkende belijning, overhoeks top- en schouderstukken. Functioneler geïnterpreteerde begane grond: afzonderlijk behandeld register met getoogde uitstalramen en -winkeldeur (nummer 4). Neorococo kozijndeur met waaier (nummer 5).

Auteurs : Lion, Mimi, Delepiere, Anne Marie