Hoeve 't Coolenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Coolenhof

Beschrijving

Zogenaamd " 't Coolenhof" volgens opschrift van rechter zijpuntgevel van dwarsschuur. Oorspronkelijk omwalde 18de-eeuwse hoeve met losse, verankerde en witgekalkte bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (pannen) rondom rechthoekig deels verhard erf met siertuin. Ten westen, rest van met wilgen afgezoomde omwalling. Korte onverharde erfoprit.

Ten noordoosten, boerenhuis met vier traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder onderbroken zadeldak met hanggoot; hoger bij opkamer met aandaken, muurvlechtingen en schouderstukken. Oude 18de-eeuwse kern met aanpassingen uit 19de en 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen, oorspronkelijk licht verdiept in getoogde omlijsting, zie bewaarde omlijsting van beluikt venster in derde travee rechts en sporen van dergelijke omlijsting boven de opkamervensters. Beluikte rechthoekige kelderopening; getralied houten bolkozijn verdiept in getoogde omlijsting met kwartholbeloop onder de opkamer. Laadvenster boven de deur. Meer gesloten achtergevel met uitbouw. Rechter zijtuitgevel; soortgelijke kelderopening als erfgevel.

Ten noordwesten, stal (nok loodrecht op het boerenhuis) met rechts aanleunend bakhuis. Rechthoekige muuropeningen. Asemgaten. Klimmend laadvenster. Achtergevel versterkt met steunberen. Linker zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en schouderstukken; beluikte korfboogvormige zolderopening.

Ten zuidoosten, kleinere recentere stal (nok loodrecht op het boerenhuis) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuidwesten, dwarsschuur (nok parallel aan het boerenhuis) met steunberen. Schuurpoorten onder luifel; dichtgemetseld in de achtergevel. Zijpuntgevels met rond uilengat.

Ten zuiden, nieuwe loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi