Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenis

Beschrijving

Modernistisch bedehuis van 1961 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Sint-Andries, Brugge); aannemer A. Verschuere volgens muurplaat binnenin.

Omringend deels gekasseid en begraasd plein afgezet met haag. Horend tot de wijk Voorstad (20ste eeuw) ten oosten van de stadskern, tussen Proostdijkvaart en spoorweg Gent-Adinkerke. Trapezoïdale plattegrond met klein rechthoekig westportaal en zuidelijke sacristie.

Bakstenen gebouw onder schilddak (leipannen); oostelijke dakruiter met leipannenbeschieting onder tentdak; westportaal onder aanleunend lessenaarsdak. Opengewerkte noordelijke zijgevel met smalle rechthoekige muuropeningen.

Sober witbeschilderd interieur. Westmuur met plaat voorzien van volgende inscriptie: SACELLUM HOC B.M.V. IMMACULATAE CONCEPTIONI DEDICATUM ET AB EXC. AC REV. AEM JOS. DE SMEDT EPISCOPO BRUGENSI DIE 9 JULII 1961 CONSECRATUM DONO DEDIT FAMILIA BIESWAL ARCHITECTUS A. DE GEYTER CONDUCTOR A. VERSCHUERE.

Mobilair: Kruisbeeld en tabernakel (derde kwart 20ste eeuw) door R. Bonduel (Brugge); kruisweg (derde kwart 20ste eeuw) naar ontwerp van F. Kiekens (Aalst).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

De naam van de wijk is niet Voorstad maar Nieuwstad.