Prelaatshuis Sint-Niklaasabdij

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Veurne
Deelgemeente Veurne
Straat Boterweegschaalstraat
Locatie Boterweegschaalstraat 6, 10, Veurne (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Veurne (actualisaties: 18-06-2008 - 04-07-2008).
  • Adrescontrole Veurne (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Veurne (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Prelaatshuis Sint-Niklaasabdij

Deze bescherming is geldig sinds 27-10-1992.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Prelaatshuis Sint-Niklaasabdij

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nr. 8-10. Voormalig prelaatshuis van de St.-Niklaasabdij; nr. 8, thans postgebouw. Breedhuis van elf trav. en twee bouwl. onder zadeldak (leien) met houten dakkapellen, gedateerd 1767 in het entablement van de koetspoort. Verankerde gele baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor sokkel, geblokte r.hoekband en koetspoortomlijsting.

Lijstgevel gemarkeerd door licht uitspringend r.koetspoortrisaliet afgelijnd met geblokte pilasters op de bovenverd. Getoogde vensters in vlakke omlijsting met oren; verlaagde onderdorpels op de bovenverd. Merkwaardige koetspoort. Vleugeldeur met bovenlicht in korfboogomlijsting met holbeloop, neuten, imposten en sluitsteen, ingeschreven in rechth. omlijsting van geblokte pilasters en entablement met gelede architraaf, fries met inscriptie .Anno 1767" en gekorniste kroonlijst; wapenschilden van abt en abdij in de zwikken; bolvormige schamppalen. Geprofileerde bakstenen kroonlijst, witbeschilderd bij nr. 10. Jongere gevelaanpassingen o.m. getoogde deuren, vermoedelijk verbouwingen van vensters. Recenter houtwerk. R.aandak met muurvlechtingen.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boterweegschaalstraat

Boterweegschaalstraat (Veurne)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.