Brouwerij met brouwerswoning en mouterij

Beschrijving

Herenhuis (nok loodrecht op de straat) ingeplant midden omhaagde tuin met hek; rechts, aan de straat gelegen voormalige brouwerij en mouterij, thans drankenopslagplaats zogenaamd "De fabriek" volgens opschrift; beide uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Baksteenbouw op arduinen plint. Lijstgevel met neoclassicistische inslag, gemarkeerd door middenrisaliet uitlopend op dakkapel (zadeldak) tussen voluten; rondboogvenster met sluitsteen, imposten en driehoekig fronton. Puilijst. Borstwering met casementen. Hoekbanden. Getoogde muuropeningen, op bovenverdieping ingeschreven in vlakke omlijsting met oren en sluitsteen. Persiennes op de begane grond. Soortgelijke achtergevel; linker travee met andere vensterordonnantie onder meer getoogd lang venster met geometrische roedeverdeling. Linker zijgevel; smalle, getoogde muuropeningen en analoge dakkapel. Rechter zijgevel met in het verlengde aanleunende lagere bijbouwen.

Brouwerij. Verankerde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Verticale gevelmarkering door middel van lisenen uitlopend op getrapt baksteenfries waarin oculus. Getoogde muuropeningen onder meer blinde; bewaarde kleine roedeverdeling bij enkele vensters. Dichtgemetselde kelderopeningen. Verhoogde borstwering en gewijzigde poort.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi