Palmhoeve ()

Reeds aangeduid en vermeld op de "nieuwe caerte ende platte grondt der stadt ende provincie van Mechelen" van 1730 door P. Van Antwerpen. De huidige langgestrekte hoeve dateert echter van 1801 (zie wapenschild boven de deur), vermoedelijk als verbouwing van een oudere kern en werd recent gerenoveerd. Aan de oostzijde onderkelderde en verankerde baksteenbouw van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen).

Voorgevel: rechthoekige muuropeningen met bewaarde zandstenen dorpels en hoekblokken; rechthoekige deur in zandstenen omlijsting met kwarthol beloop. Derde travee met sporen van zandstenen hoekblokken van voormalige poort.

Noordgevel met getraliede opkamervensters met houten dorpels, keldergaten met zandstenen latei; rest van aanbouwsel met bewaarde zandstenen rechtstanden. Aangepast deel rechts van twee bouwlagen onder schilddak (nummer 39).

Auteurs:  Kennes, Hilde

Palmhoeve ()

Langgestrekte hoeve boven de woonhuisdeur in een versierde gevelsteen gedateerd A°1801 en vermeld in 1730. Boerenhuis met één bouwlaag van vijf traveeën afgedekt met zadeldak (pannen); bepleisterde baksteenbouw (Rijnvorm) afgewerkt met een getrapte baksteenfries. Beluikte rechthoekige vensters met sponning aan de posten en met arduinen boven- en onderdorpels. Rechthoekige deur in een arduinen omlijsting met doorlopend kwarthol beloop en negblokken van arduin.

Rechts (nummer 39), een eertijds erbij horend twee verdiepingen hoog paviljoen met schilddak (kunstleien), en verbouwde muuropeningen. Links, een verplaatste schuurpoort en een rechthoekige staldeur (eertijds poort) met negblokken en een ontlastingsboog.

Verbouwde achtergevel. Het haakse bijgebouwtje van baksteen, afgewerkt met zandstenen hoekstenen, bewaart een ouder rechthoekig deurtje in een zandstenen omlijsting met negblokken en een fraai hengsel in het houtwerk.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne