Stadswoning met classicistische pilastergevel

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Baksteenbouw op hardstenen plint; verkleind kelderluik rechts volgens gebogen strek erboven. Classicistische pilastergevel met geprofileerde bakstenen kroonlijst. Rechthoekige vensters; bewaarde strekse latei op bovenverdieping; vernieuwd houtwerk. Links, eclectische houten winkelpui, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; neorococo getinte kroonlijst met rocaillemotief naast vage art-nouveau-inslag van deurbovenlicht en entablement.

Links aandak met muurvlechtingen.

Sedert opname, gezandstraald en vernieuwd houtwerk onder meer van winkelpui (1979).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De eclectische houten winkelpui is niet langer bewaard. Al op het moment van bescherming in 2004 was de pui vervangen door een recente houten winkelpui.

Volgens gegevens uit het beschermingsdossier was het interieur op dat moment ook vrij sterk aangepast. Er is wel sprake van een behouden balklaag en een deels behouden getelmerkt gebinte. Haaks op de straat bevindt zich een eenbeukige kelder onder tongewelf, voorzien van steekkappen en er is ook een waterput.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002325, Veurne: 18de-eeuwse panden (S.N. 2004).