erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van C. Van Elslande

bouwkundig element
ID: 16737   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16737

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), naar ontwerp van architect C. Van Elslande (Veurne) van 1921. Bakstenen lijstgevel met sierankers. Imitatieve wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de regionale renaissancevormgeving, zie ontleende patronen: houten kruiskozijnen verdiept in tudorboogomlijsting met geprofileerd beloop op doorgetrokken afzaten, op bovenverdieping; dakkapel met inzwenkende belijning, top- en schouderstukken; zijtrapgevels; geprofileerde schoorsteen met pilastertjes. Voorts, eigen interpretatie als loggia van Euvillesteen in linker hoek; de rondbogen op lonische zuil en halfzuiltjes, en de opengewerkte borstwering refereren naar de renaissance pui van het Stadhuis. Recentere winkelpui.

  • Stadsarchief Veurne, nieuw archief, bundel B71-150, nummer 105.

     


Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi
Datum  : 1982


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning naar ontwerp van C. Van Elslande [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16737 (Geraadpleegd op 04-04-2020)