Stadswoning naar ontwerp van C. Van Elslande

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), naar ontwerp van architect C. Van Elslande (Veurne) van 1921. Bakstenen lijstgevel met sierankers. Imitatieve wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de regionale renaissancevormgeving, zie ontleende patronen: houten kruiskozijnen verdiept in tudorboogomlijsting met geprofileerd beloop op doorgetrokken afzaten, op bovenverdieping; dakkapel met inzwenkende belijning, top- en schouderstukken; zijtrapgevels; geprofileerde schoorsteen met pilastertjes. Voorts, eigen interpretatie als loggia van Euvillesteen in linker hoek; de rondbogen op lonische zuil en halfzuiltjes, en de opengewerkte borstwering refereren naar de renaissance pui van het Stadhuis. Recentere winkelpui.

• Stadsarchief Veurne, nieuw archief, bundel B71-150, nummer 105.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi