erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van C. Van Elslande

bouwkundig element
ID
16737
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16737

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), naar ontwerp van architect C. Van Elslande (Veurne) van 1921. Bakstenen lijstgevel met sierankers. Imitatieve wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de regionale renaissancevormgeving, zie ontleende patronen: houten kruiskozijnen verdiept in tudorboogomlijsting met geprofileerd beloop op doorgetrokken afzaten, op bovenverdieping; dakkapel met inzwenkende belijning, top- en schouderstukken; zijtrapgevels; geprofileerde schoorsteen met pilastertjes. Voorts, eigen interpretatie als loggia van Euvillesteen in linker hoek; de rondbogen op lonische zuil en halfzuiltjes, en de opengewerkte borstwering refereren naar de renaissance pui van het Stadhuis. Recentere winkelpui.

  • Stadsarchief Veurne, nieuw archief, bundel B71-150, nummer 105.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; None
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Noordstraat

  • Is deel van
    Stadskern Veurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning naar ontwerp van C. Van Elslande [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16737 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.