• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

In zijn huidige vorm, breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (flauwe helling, mechanische pannen). Tekening van toestand in 1914 verwijst naar oude 17de-eeuwse kern aangegeven door bewaard laatrenaissance patroon van aediculanis, met 19de-eeuwse gevelordonnantie. Na oorlogsbeschadiging heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Seys (Brugge) van 1923. Deels verankerde bakstenen lijstgevel gemarkeerd door aediculanis met schelpvulling op middenpenant van tweede bouwlaag: bewaard ornament of reconstructie van 17de-eeuws patroon, zie uitzicht voor beschadiging; recenter Heilig Hartbeeld. Voorts, imitatieve wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de regionale renaissancevormgeving toegepast op een 19de-eeuwse gevelordonnantie. Houten kruis- en bolkozijnen verdiept in geprofileerde korfboogomlijsting met doorgetrokken afzaten, op bovenverdieping. Gootlijst op geprofileerde kraagstenen. Begane grond geïnterpreteerd overeenkomstig functie: twee winkelpuien onder rechte tandlijst.

• Algemeen Rijksarchief (Brussel), inventaris 622, nummer 892.
  • Stadsarchief Veurne, nieuw archief, bundel B188-210, nummers 203-204.