Herenhuis

Gemeente Veurne

• Inventarisatie Veurne (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed 19de-eeuws herenhuis

is beschermd als monument Herenhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Nummers 28, 30. Herenhuis in XIX, thans opgesplitst in winkel en burgerhuis. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met twee dakvensters, uit XVIIA; deels gereconstrueerd en aangepast in XIXB. Huidig uitzicht reeds in circa 1895 volgens afbeelding bij L. Plettinck. Laat-renaissancelijstgevel van baksteen, vermoedelijk in twee bouwcampagnes opgetrokken volgens bouwnaad tussen derde en vierde travee. Nog oorspronkelijk bewaard: de verdiepte tudorboogomlijstingen van vensters en deur met geprofileerd beloop op afzaat die doorloopt op de bovenverdieping; tudorboogvormige l.koetspoort; kraagstenen van gootlijst. Vermoedelijk naar oorspronkelijk uitzicht gereconstrueerd: gelede in- en uitgezwenkte top met siervazen van de twee dakvensters, dit volgens nieuwer materiaal (natuursteen) en bouwaanvraag van 1862 in verband met vernieuwing houtwerk, waarop linker top afgebeeld met verdwenen gebroken frontonbekroning en rechter dakvenster met neoclassicistisch fronton en vleugelstukken. Imitatieve vernieuwingen: natuurstenen sokkel, versierde muurankers, kruiskozijnen, geprofileerde schoorsteen met pilastertjes en rechter zijtrapgevel met oudere muurvlechtingen.

• S.A.V., modern archief, bundel 519.
  • PLETTINCK L., Furnes illustré, Veurne, (1898), pagina 43.