erfgoedobject

Herenhuis met bijgebouwen en tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
16754
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16754

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met koetshuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: koetshuis, serre en tuin
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Veurne
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met koetshuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrij imposant herenhuis met neoclassicistische inslag, uit de 19de eeuw. Achterliggende tuin. Toegang via gietijzeren hek tussen gecementeerde pijlers links van straatgevel. Vierkant gebouw van twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Gecementeerde voorgevel met schijnvoegen, van drie traveeën op arduinen sokkel. Rechthoekige benedenvensters met geprofileerde omlijsting en doorgetrokken lekdrempels op gegroefde consoles. Analoge bovenvensters onder kroonlijst op uitgelengde consoles; gietijzeren leuningen en verdiepte borstweringen tussen postamenten. Gevel afgelijnd met casementen tussen steigergaten, en geprofileerde houten kroonlijst met tandlijst op uitgewerkte consoles. Bepleisterde linker zijgevel; begane grond begrensd door geblokte hoekbanden. Analoge doch gesloten lijstgevel uitgezonderd geaccentueerde middentravee met geblokte begane grond en rondboogdeur: deels beglaasde vleugeldeur met houten omlijsting van pilasters onder geprofileerde rondboog met cartouche van wapenschild; gekorniste tussendorpel met tandlijst.

Rechts, lager koetshuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat) met vorstkam. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op arduinen sokkel. Getoogde muuropeningen. Houten gootlijst op klossen onderbroken door bekroning op modillons van drie bovenvensters.


Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Tuin

Herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw met koetshuis, hovenierswoning, druivenserre en washuis, opgetrokken tussen 1875 en 1880. Het aan de straat gelegen koetshuis met paardenstallen en het toegangshek sluiten qua vormgeving aan bij het herenhuis. De hovenierswoning en het washuis worden getypeerd door het wisselend gebruik van gele en rode baksteen. De tegen de noordmuur ingeplante druivenserre had oorspronkelijk een L-vormige plattegrond, maar werd vermoedelijk tijdens het interbellum ingekort. In de serre bleef het oorspronkelijke verwarmingssysteem grotendeels bewaard.

De huidige tuin ontstond nadat Alexandre de Preudhomme, de toenmalige eigenaar, in 1875 de naastgelegen woning aangekocht en de tuinen samenvoegde. De ommuurde tuin grenst langs de westzijde aan de Blauwe Nonnenstraat. Een luchtfoto uit de winter van 1917-1918 geeft een beeld van de tuinaanleg: een cirkelvormig grasperk nabij de woning, een centrale organisch vormgegeven vijver en beplanting langs de noord- en westzijde van de tuin. Vandaag vervult de vijver nog steeds de rol van blikvanger binnen de tuin. Langs de westzijde is de vijver voorzien van vier hoge treden. Mogelijk deed de vijver eveneens dienst als paardenwasplaats of pédiluve, maar een sluitend bewijs hiervoor is er voorlopig nog niet. In de tuin is er een licht reliëfverschil aanwezig: het centrale gazon loopt af naar de vijver en langs de oostelijke en zuidelijke tuinmuur is de aarde tot ruim één meter opgehoogd. Op dit opgehoogde gedeelte groeien een aantal bruine beuken die vermoedelijk uit het interbellum dateren. Later werden ook enkele linden toegevoegd. Tot de oudste beplanting horen twee tegen de noordmuur aangeplante taxussen die vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw dateren en dus oorspronkelijk bij een oudere tuin hoorden. De tuin had vermoedelijk enkel een sierfunctie vermits de eigenaar over een ruime moestuin aan de noordzijde van de huidige Astridlaan beschikte.

De laatste decennia kreeg de tuin een meer gesloten karakter door de bijkomende aanplant van een rij taxussen en buxusmassieven. Recent zijn doorheen de tuin eerder willekeurig paden aangelegd met losse grinttegels, aangevuld met fragmenten van gietijzeren afsluitingen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Noordstraat

  • Is deel van
    Stadskern Veurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis met bijgebouwen en tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16754 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.