Herenhuis met tuin en koetshuis

Gemeente Veurne

omvat de bescherming als monument Herenhuis
gelegen te Noordstraat 32 (Veurne)

omvat de bescherming als monument Herenhuis: koetshuis, serre en tuin

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Nr. 32. Vrij imposant herenhuis met neoclassicistische inslag, uit XIX. Achterliggende tuin. Toegang via gietijzeren hek tussen gecementeerde pijlers l. van straatgevel. Vierkant gebouw van twee bouwl. onder schilddak (pannen). Gecementeerde voorgevel met schijnvoegen, van drie trav. op arduinen sokkel. Rechth. benedenvensters met geprofileerde omlijsting en doorgetrokken lekdrempels op gegroefde consoles. Analoge bovenvensters onder kroonlijst op uitgelengde consoles; gietijzeren leuningen en verdiepte borstweringen tussen postamenten. Gevel afgelijnd met casementen tussen steigergaten, en geprofileerde houten kroonlijst met tandlijst op uitgewerkte consoles. Bepleisterde l.zijgevel; begane grond begrensd door geblokte hoekbanden. Analoge doch gesloten lijstgevel uitgezonderd geaccentueerde middentrav. met geblokte begane grond en rondboogdeur: deels beglaasde vleugeldeur met houten omlijsting van pilasters onder geprofileerde rondboog met cartouche van wapenschild; gekorniste tussendorpel met tandlijst.

R., lager koetshuis van vijf trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // straat) met vorstkam. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op arduinen sokkel. Getoogde muuropeningen. Houten gootlijst op klossen onderbroken door bekroning op modillons van drie bovenvensters.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi