Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis rococo-inslag

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Herenhuis met rococo inslag. Huidig uitzicht respectievelijk van 1756, 1841, 1863 en 20ste eeuw. Uitzicht circa 1841: lage linker vleugel van drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) + lage poorttravee + rechter vleugel met lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), van 1756 volgens bewaarde gevelsteen. Linker venster gewijzigd tot deur in 1841. Vernieuwingen naar analogie met bestaande bouwtrant: poortgedeelte met twee nieuwe vensters in 1863, en later verhoogd met één bouwlaag onder plat dak met balustrade (tweede helft van de 19de eeuw). Baksteenbouw boven hardstenen sokkel (20ste eeuw); verankerde linker- en rechter vleugel. Rechter vleugel en poorttravee begrensd door geblokte banden. Getoogde muuropeningen in vlakke omlijsting met oren en druiplijst. Aandaken (rechter vleugel) en geprofileerde schoorstenen met pilastertjes.

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 498 (1841) en 520 (1863).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Omstreeks 1940-1945 vonden verbouwingswerken plaats naar ontwerp van Camille Van Elslande. Dit blijkt uit documenten, bewaard in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen.

• DEGRAEVE M. 2011: Camille Van Elslande op alle fronten. Modern architecturaal denken in een traditionele context, onuitgegeven masterproef, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.