Gemeente Veurne
Deelgemeente Veurne

• Inventarisatie Veurne (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

is beschermd als monument Burgerhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Nummer 53. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen). uit XVIIId; vermoedelijk jongere pilastergevel dan nummer 51 cf. verschillende verhoudingen, en ongebundelde bouwaanvraag van 1780 met betrekking tot pilastergevel met ordonnantie aanleunend bij die van nummer 53 Bakstenen pilastergevel, vermoedelijk gedecapeerd en met deels vernieuwd baksteenparement (onder meer pilasters, borstwering) (XXa) volgens foto van straatbeeld van circa 1895 met vage afbeelding van het huis voorzien van bepleisterde pilastergevel met dakkapel; ook recentere arduinen sokkel. Geprofileerde en gekorniste bakstenen kroonlijst. Paneelwerk op borstwering. Getoogde muuropeningen met gestrekte uiteinden; afzaten op de begane grond; recentere arduinen lekdrempels op de bovenverdieping. Vernieuwd houtwerk. Centrale dakkapel (zadeldak) met inzwenkende belijning, getorst topen schouderstukken, en rondboogvenster met schelpvulling; deels aangepast baksteenparement. Linker aandak met muurvlechtingen.

• S.A.V., Modern Arcief, Ongebundeld.
  • PLETTINCK L., Furnes illustré, Veurne, (1898), pagina 34.