In de kelder van het pand Ooststraat 20 zijn verschillende grafische restanten terug te vinden. De Ooststraat is een drukke winkelstraat in het centrum van Veurne.
Historische achtergrond
Deze opschriften werden vermoedelijk gemaakt toen er in deze kelder geschuild werd voor de eerste bombardementen of beschietingen op de stad Veurne, namelijk op 1 november 1914 (zoals de opschriften doen uitschijnen). Hotel 'Die Nobele Rose' en het klooster van de Blauwe Zusters incasseerden toen elk een voltreffer.
Kenmerken
De kelder van de Ooststraat 20 is een gecompartimenteerde wijnkelder. Tegen de wand van elk compartiment, is een spreuk in een banderol aangebracht, soms vergezeld van een tekening:
Tekening van vrouwenhoofd met hoge hoed en onleesbaar onderschrift
'Die niet blyft binnen verliest zyn zinnen'
'Zyt ge moe of mat buig en kruip in t' gat'
tekening van een wandelend mannetje, 'Weet ge wie het obus spaart dees die wonen onder d'aard', tekening van een dromedaris
'Hier was men veilig voor de dood wanneer de Duitsch de stad beschoot 1e nov. 1914'
'Eerst flesschen dan menschen'
'[..] Hoe treuriger lot hoe nader bij God.'
De rest is moeilijk leesbaar.
Bron: WOI Relict (1587): Spreuken en tekeningen kelder Ooststraat (Veurne - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2005: Burgerhuis uit 1884 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/392904 (geraadpleegd op ).
Gelegen recht tegenover Kaatsspelplaats van waaruit het als blikvanger fungeert. Breedhuis van vier traveeƫn en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen), van 1884. Bakstenen lijstgevel met hardstenen plint; imitatiebanden op begane grond en klossen op borstwering van halve bouwlaag. Licht getoogde muuropeningen. Op de begane grond, twee vensters met rolluikkasten links en neoclassicistisch getinte houten winkelpui rechts. Gevelaflijning door middel van hoofdgestel met gelede architraaf, tandlijst en kroonlijst op modillons met tussenliggende panelen.
Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Lion M. 1982: Burgerhuis uit 1884 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/16771 (geraadpleegd op ).