Stadswoning met overwelfde doorgang

Beschrijving

Gebouwd eind 17de eeuw op stadseigendom van vervallen woonhuis, verkocht in 1688 met toelating aan de koper boven het Handboogstraatje te bouwen tot tegen de gevel van de links gelegen voormalige herberg zogenaamd "den papegaey", op voorwaarde "onder d'eerste stagie te laeten een passage daer een man te peerde can passeeren". Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel, thans gedecapeerd (1978). 19de-eeuwse gevelordonnantie met rechthoekige muuropeningen en rechts winkelpui, behalve bewaarde korfboogvormige doorsteek met tongewelf van het Handboogstraatje links op de begane grond. Dakkapel met tuitgeveltje. Aandaken, links gecementeerd en rechts afgewerkt met muurvlechtingen.

• DALLE D., De overbouwing van het Handboogstraatje te Veurne in De Gidsenkring, XII, 3, 1974, p. 24.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi