Stadswoning met overwelfde doorgang

Beschrijving

Nummer 26. Gebouwd eind XVII op stadseigendom van vervallen woonhuis, verkocht in 1688 met toelating aan de koper boven het Handboogstraatje te bouwen tot tegen de gevel van de links gelegen voormalige herberg zogenaamd "den papegaey", op voorwaarde "onder d'eerste stagie te laeten een passage daer een man te peerde can passeeren". Breedhuis van twee traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel, thans gedecapeerd (1978). XIX-gevelordonnantie met rechthoekige muuropeningen en rechts winkelpui, behalve bewaarde korfboogvormige doorsteek met tongewelf van het Handboogstraatje links op de begane grond. Dakkapel met tuitgeveltje. Aandaken, links gecementeerd en rechts afgewerkt met muurvlechtingen.

• DALLE D., De overbouwing van het Handboogstraatje te Veurne (De Gidsenkring, XII, 3, 1974. pagina 24).

Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs : Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi