Burgerhuis en bijgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis en bijgebouw

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de 19de eeuw. Sobere bakstenen lijstgevel op beschilderde arduinen plint. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; 19de-eeuws houtwerk. Beluikte benedenvensters; deur met tweedelig bovenlicht. Zijpuntgevels uitlopend op schoorstenen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Het huis werd opgetrokken omstreeks het begin van de 19de eeuw. Volgens kadastergegevens werd de tuin circa 1837 omgevormd tot tuin en brouwerij en werd het geheel eigendom van de heer Allewaert, professor van Ieper. De woning deed dan dienst als brouwerswoning met achterliggende nutgebouwen en een deels gekasseid erf toegankelijk via gietijzeren hek vanaf de Rozendaalstraat. De woning bewaart een verzorgde 19de-eeuwse aankleding. Het achterliggend nutsgebouw is een verankerde gele baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok haaks op de woning, Vlaamse pannen). Getoogde poorten onder meer één gedicht. Rechthoekige vensteropeningen op de verdieping.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002326, Veurne: panden uit de 19de en begin 20ste eeuw (S.N. 2004).