Teksten van Burgemeesterswoning

Klooster Blauwe Zusters Pannestraat ()

Het voormalig klooster is gelegen langs de Pannestraat nummer 3, ter hoogte van de splitsing met de Smissestraat, ten noorden van de Grote Markt van Veurne.

Historische achtergrond

Dit gebouw, opgetrokken in 1821 door architect Gruwez uit Duinkerke, fungeerde vanaf 1851 als 'bewaarschool' en vanaf 1859 tot 1992 als klooster van de zusters van de Heilige Gehoorzaamheid.

In de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw opgeëist door het leger. Vrouwen hielden er zich bezig met het stoppen en naaien van ondergoed van militairen. Reeds op 1 november 1914 kreeg het gebouw een voltreffer. Een ingekwartierde Franse militair werd hierbij gedood.

Op 12 januari 1918 werd er krijgsraad gehouden. Wachtmeester-foerier Emiel Ferfaille, aangehouden voor de moord op zijn vriendin Rachel Ryckewaert, werd er ter dood veroordeeld. Hij zou onthoofd worden in de gevangenis van Veurne.

De zusters zelf verlieten enige tijd het klooster en vluchtten naar Saumur en Blagnacq in Frankrijk. Pas in april 1919 keerden de zusters terug en konden ze na het opruimen van het puin het normaal leven opnieuw aanvatten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de Duitse Verkehrspolizei zich in het klooster. Zij controleerden de Scheine aan de grenzen van het Sperrgebiet.

In 1992 verlieten de zusters het gebouw.

Groot gebouw in laatclassicistische stijl.

• AMEEUW J. 2003: Het leven achter het front 1914-1918, Archikrant XIII.1, 12-24.

Bron: WOI Relict (1024): Klooster Blauwe Zusters Pannestraat (Veurne - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Burgemeesterswoning ()

Voormalige burgemeesterswoning; sedert 1851, Vrije kleuterschool der zusters van de Heilige gehoorzaamheid.

Laatclassicistisch herenhuis naar ontwerp van architect Grawez (Duinkerke) van 1821. Voortuintje voorzien van laag hek. Gevelplaat met inscriptie: "Leopold eerste koning der Belgen werd hier onthaald door de stadsregering van Veurne bij zijne aankomst in het land op 17 juli 1831. Honderdjarige herinnering". Imposant gebouw met achteruitwijkende middenpartij van acht traveeën tussen twee hoekrisalieten van twee traveeën. Twee bouwlagen + attiek, behalve rechter hoekrisaliet en linker koetspoorttravee van één bouwlaag onder plat dak; verbouwing van oudere kern, zie wolfseind rechts. Bakstenen lijstgevel met geblokte begane grond boven gecementeerde plint. Horizontaal accent door middel van doorlopende lekdrempels en attiek met gelede natuurstenen architraaf op klossen en geprofileerde bakstenen kroonlijst. Rechthoekige vensters, onder meer blinde bij rechter hoekrisaliet; grote roedeverdeling. Behouden persiennes op begane grond. Halfronde attiekvensters. Oorspronkelijk twee rechthoekige deuren in natuurstenen omlijsting van pilasters bekroond met entablement: gelede architraaf, fries met paneelwerk, kroonlijst op klossen. Behouden 19de-eeuwse vleugeldeur links met tweedelig bovenlicht, koperen deurknoppen en gesmeed ijzeren hangbel. Rechthoekige linker koetspoort met neuten en imposten onder eenvoudig entablement van natuursteen; schamppalen. Vlakkere en deels aangepaste achtergevel van twee bouwlagen met soortgelijke opstand.

Interieur. Behouden trappenhuis met Korintische zuilen. Plafonds met stucversiering.

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 482.