Kapel van 1841

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van 1841

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Links naast nummer 15 gelegen. Voormalige kapel van 1841. Eenbeukig gebouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Neoclassicistische puntgevel uitziend op straat. Aflijnende pilasters op hoge sokkel met Toscaans kapiteel; entablement onderbroken door groot oculus en bekroond met gebroken driehoekig fronton. Oorspronkelijk centrale rondboogdeur ingeschreven in herhaalde soortgelijke omlijsting als gevel; later gewijzigd tot venster.

Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi