Burgerhuis gedateerd 1706

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis gedateerd 1706

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis uit 1706

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot, gedateerd 1706 confer jaarankers van de steigergatvullingen. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw boven gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei, oorspronkelijk verdiept in rechthoekige omlijsting per travee volgens sporen van volgemetselde borstwering met bewaard rondboognisje voorzien van Mariabeeld. Bovenvensters; houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling. Begane grond links aangepast met breed uitstalraam. Rechter zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en kleine schouderstukken. Recenter uitstalraam onder ijzeren I-profiel met rozetvormige bevestigingsbouten. Haakse aanbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw (?); verankerde lijstgevel met rechthoekige deur; rechter zijgevel met aandak afgewerkt met muurvlechtingen en schouderstukken.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi