Parochiekerk Heilig Hart

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Heilig Hart

Beschrijving

Neoromaanse basilikale kerk van 1928-29 naar ontwerp van architect E. Van Overstraeten; omringend, ommuurd tuintje. De plattegrond ontvouwt een westelijk portaaltje, een westtoren, een driebeukig schip met ten noorden een ronde doopkapel en zijportaal, koor met twee rechte traveeën en vlakke koorsluiting, noordelijke sacristie in de oksel van het koor en transept. Baksteenbouw op natuurstenen plint; hoofdbeuk, transept en koor onder zadeldaken, zijbeuken onder lessenaarsdaken (leien). Traveeën gemarkeerd door steunberen. Vierkante westtoren onder spits (leien); geflankeerd door steunberen met vier versnijdingen; drie rondboogvormige galmgaten waarboven rondboogfries. Westgevel met portaal met rondboogdeur, daarboven rozet en drielichtvenster met centrale nis met Heilig Hartbeeld. Noord- en zuidgevel met rondboogvensters, drielichtvensters als bovenlicht. Noordelijke en zuidelijke transeptarm, zelfde ordonnantie als westgevel, gekoppelde rondboogvensters in plaats van deur.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle