Hoeve Posterie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen Posterie

Beschrijving

Voormalige "Posterie". Aan de straat gelegen hoeve met voortuintje en moestuin links. Reminiscenties aan het langgestrekte type tengevolge normale uitbreiding, zie boerenhuis met aanleunende stal rechts. Achterliggend, deels gekasseid en deels met bakstenen verhard erf met tuin achter het woonhuis. Westelijke erfzijde met stal (nok parallel aan het boerenhuis) waarachter het Slabbelinckgeleed loopt; nieuwe loods.

Boerenhuis met vijf traveeën + twee opkamer traveeën rechts, van oorspronkelijk één bouwlaag onder mank zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw; vijf traveeën links Later verhoogd met één bouwlaag. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Getoogde en beluikte kelderopening onder de twee opkamervensters met sluitsteen. Getoogde muuropeningen met 19de-eeuws houtwerk; beluikte benedenvensters. Achtergevel van één bouwlaag; opgesplitst in twee verdiepingen bij linker gedeelte overeenstemmend met opkamer van voorgevel.

Rechts, aanleunende stal van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), van na 1918 volgens bewoners. Verankerde baksteenbouw. De eerste twee traveeën links met twee getraliede en beluikte rechthoekige vensters, maken nog deel uit van het woonhuis. Getoogde muuropeningen. Rechts zijtuitgevel met aandak en muurvlechtingen.

Westelijke erfzijde: soortgelijke stal met recentere aanpassingen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi