Dodenhuis Germana-kring ()

De germana-kring is gelegen op Rozendalstraat nummer 2, vlakbij de hoek met de Oude Vestingstraat, ten oosten van de Grote Markt van Veurne.

Historische achtergrond

Naar verluidt werd het huis van de germana-kring tijdens de Eerste Wereldoorlog eerst gebruikt als medische post en daarna als dodenhuisje. Het mag dan ook niet verwonderen dat de begraafplaats van Veurne vlakbij ligt.

Beschrijving

Huis in gele baksteen met trapgevel, daarop tekst in rode letters: 'de germana-kring'.

  • Mondelinge informatie verkregen van Jozef Ameeuw (Koksijde), 1 september 2004.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Schoolgebouw [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195948 (geraadpleegd op ).


Rechtbank van Koophandel ()

Voormalig schoolgebouw, thans Rechtbank van Koophandel. Eclectisch hoekgebouw en blikvanger vanaf kruispunt Ooststraat met Karel Coggelaan.

Bakstenen constructie van twee bouwlagen met trapgevel van drie traveeën en linker zijgevel van acht traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne) van 1890. Neogotische ingrediënten: trapgevel, sierankers, zogenaamd Brugse traveeën met rechthoekige muuropeningen, spitsboognis met Mariabeeld onder ijzeren lichtarm rechts op bovenverdieping van zijgevel. Ontleend aan de regionale renaissance-architectuur: kraagstenen van gootlijst, dakkapellen met gelede inzwenkende top en schouderstukken.

  • Stadsarchief Veurne modern archief, bundel 539 (1890).

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Lion M. 1982: Schoolgebouw [online], https://id.erfgoed.net/teksten/16805 (geraadpleegd op ).