Hoeve De Haanebrug

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Haanebrug

Beschrijving

Zogenaamd "De Haanebrug" volgens bewoners. Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, witgekalkte bestanddelen van één bouwlaag rondom deels verhard U-vormig erf; gelegen ten zuiden van de Proostdijkvaart, waarover eertijds bruggetje liep van kerkwegel naar Booitshoeke (volgens bewoners). Verharde erfoprit met rest van omwalling rechts.

Ten zuidoosten, boerenhuis met een opkamertravee links + vier traveeën + een opkamertravee rechts onder zadeldak (Vlaamse pannen), hoger en met overstekende dakrand bij opkamer links; in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige kelderdeur onder opkamer links. Dakvenster met tuitgeveltje; rechthoekig laadvenster ingeschreven in korfboogomlijsting. Aangepaste rechthoekige muuropeningen.

Achtergevel (erfgevel). Links opkamer afgelijnd met overhoekse muizentand. Aandaken voor hogere opkamer rechts. Uitbouw (keuken) onder aanleunend lessenaarsdak (pannen). Linker zijgevel met muurvlechtingen en schouderstukken.

Ten noordoosten, aangepaste stal (nok loodrecht op het boerenhuis) uit de 19de eeuw. Ten noordwesten, sterk aangepaste dwarsschuur; 1779, jaartal op tasbalk. Krukgebint van vijf traveeën. Links, aangebouwde loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Het boerenhuis is gesloopt en heropgebouwd.