Burgerhuis, restant Cellenbroedersklooster

Gemeente Veurne

• Adrescontrole Veurne (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Veurne (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is beschermd als monument Burgerhuis, restant Cellenbroedersklooster

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Nr. 2. Voormalig herenhuis, thans jongerenontmoetingscentrum; gelegen op W.pleinzijde. Ten N., nieuw stedelijk zwembad vermoedelijk in de voormalige tuin; nog enkele bewaarde bomen en tuinmuren.

Breedhuis van drie trav. en drie bouwl. onder mank zadeldak (leien) met r. wolfseind. Oude kern van oorspronkelijk twee bouwl., uit XVII (?) vlg. bewaard l.aandak en steile dakhelling; vermoedelijk verbouwd en uitgebreid met L-vormige achterbouw in XVIII B; verhoogd met één bouwl. in XIX.

Bakstenen XIX-lijstgevel op arduinen plint; bepleisterde kordons en omlijstingen met neuten van de getoogde muuropeningen. Geaccentueerde middentrav. met balkon voorzien van gietijzeren leuning op consoles. Hoofdgestel: architraaf, en kroonlijst op uitgelengde consoles tussen casementen. L., analoge lage XIX-bijbouw onder platdak. Analoge r.zijgevel met bijkomende pilasters. Achtergevel: L-vormige bijbouw van twee bouwl. onder zadeldak (leien). Haakse N.vleugel van vijf trav., vermoedelijk uit XVIIIB vlg. vlakke omlijstingen met oren en druiplijst van de getoogde muuropeningen en de geprofileerde kroonlijst (N.gevel); late invloed van de Lodewijk XIV-stijl in zijpuntgevel tussen postamenten, gemarkeerd door kordons aansluitend bij vlakke vensteromlijstingen met neuten, hoekpilasters per bouwl. en geprofileerde kroonlijst; gecementeerde Z.gevel. Vermoedelijk iets jongere Z.vleugel van drie trav. (XVIIIc-XIXa?), vlg. vlakkere uitwerking; Z.zijpuntgevel afgewerkt met muurvlechtingen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi