Classicistisch herenhuis

Beschrijving

Mooi classicistisch herenhuis gelegen recht tegenover de Zwarte Nonnenstraat. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel met bepleisterde hoekstenen, op bepleisterde en grijsgeschilderde plint van natuursteen. Licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën met frontonbekroning voorzien van oculus. Horizontale geleding door middel van doorlopende onderdorpels aansluitend bij de puilijst met modillons in het middenrisaliet, bepleisterde kroonlijst, en gootlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting met oren en sluitsteen; vensters met kleine roedeverdeling, en behouden persiennes op begane grond; bewerkte vleugeldeur met bovenlicht. Linker zijpuntgevel met aandak en muurvlechtingen.

Rechts, koetshuis van twee bouwlagen onder het doorlopend zadeldak van het herenhuis; witgeschilderde bakstenen lijstgevel boven gecementeerde en grijsgeschilderde plint. Vermoedelijk oudere kern (17de eeuw ?) volgens verankering met gekrulde spie en verdiepte korfboogomlijsting met geprofileerd beloop op afzaat van rechthoekige laadvenster op bovenverdieping. Rondboogpoort onder doorlopende druiplijst; oculus in boogveld en gesmeed ijzeren hangbel rechts. Geprofileerde bakstenen kroonlijst. Links op de begane grond, getralied smal steekboogvenster van 1870 volgens bouwaanvraag.

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 524.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi