Burgerhuizen met 18de-eeuwse kern

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen met 18de-eeuwse kern

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Twee analoge breedhuizen van respectievelijk drie en zes traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Oude 18de-eeuwse kern volgens muurankers 17.. in rechter zijgevel en bewaarde aandaken met muurvlechtingen; 19de-eeuwse gevelordonnantie en -bepleistering boven beschilderde hardstenen plint. Lijstgevel met imitatiebanden onder de puilijst en beraapte casementen met schijfmotief op borstwering. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken; trapezoïdale sluitsteen en persiennes, op begane grond; geriemde omlijstingen met geprofileerde sluitsteen tussen rankwerk, op bovenverdieping. Verzorgd 19de-eeuws houtwerk: T-ramen met afgeronde hoeken en versierde tussendorpel. Hoofdgestel met architraaf onderbroken door spiegels, fries met panelen, kroonlijst en tandlijst. Gewijzigde begane grond, recente erker, nieuw houtwerk en beschildering bij nummer 29.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi