Hoekhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Nr. 12, 14. Twee gelijke hoekhuizen bij Spaans Kwartier. Resp. vier + vier trav. en drie + vier trav. en twee bouwl. onder zadeldak (resp. mechanische en Vlaamse pannen), uit XVIIId-XIXa. Verankerde bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint. Rechth. muuropeningen o.m. blinde, met strek. XIX-houtwerk: kleine roedenverdeling, rolluikkasten op begane grond van zijgevel (nr. 12). Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen; nr. 12, tot poortje verbreedde deur r.

Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs : Lion, Mimi, Delepiere, Anne Marie