Hoeve Schapenhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schapenhof

Beschrijving

Zogenaamd "Schapenhof" volgens bewoners. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom grotendeels onverhard erf met laag ommuurde vaalt en gekasseid pad. Inplanting aan straat. Gietijzeren toegangshek. Regenwaterput tegen erfgevel van boerenhuis. Ten westen, rest van omwalling en boomgaard.

Ten noorden, boerenhuis met oude 18de-eeuwse kern doch grotendeels 19de-eeuws uitzicht. Erfgevel met blinde opkamer links + vijf traveeën onder doorlopend en kort overstekend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Witgekalkte verankerde baksteenbouw met gepikte plint. Vernieuwde muurgedeelten (19de eeuw), zie bouwnaad tussen opkamer en woongedeelte rechts. Afgesnuite benedenhoek rechts. Rechthoekige muuropeningen met 19de-eeuws houtwerk; luiken. Sporen van gedicht korfbogig opkamervenster en van korfboogomlijsting (18de eeuw) boven de vensters.

Achtergevel gestut door middel van steunbeer. Getraliede rechthoekige kelderopening onder de bewaarde r.opkamer van twee traveeën (18de eeuw). Opkamervensters licht verdiept in korfboogomlijsting; beluikte kozijnen. Vermoedelijk tijdens de 19de eeuw vernieuwd muurgedeelte links, zie bouwnaad rechts in rechter zijpuntgevel en in achtergevel vastgeschroefde balkslof binnenshuis.

Enigszins bolstaande linker zijpuntgevel; tijdens de 19de eeuw opnieuw versterkt volgens kruisvormige muurankers, en tevens verlaging van het aandak, zie bewaarde kleine schouderstukken. Rechthoekige kelderopening. Twee beluikte rechthoekige zoldervensters.

Ten westen, voormalige schaapsstal volgens bewoners. Lange lage 19de-eeuwse stal met rechts bakhuis; witgekalkt boven gepikte plint (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen). Rechts, klein aanbouwsel uit de 20ste eeuw, als verbinding tussen stal en boerenhuis.

Ten zuiden, paardenstal (nok parallel aan het boerenhuis) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten oosten, stal uit de eerste helft van de 20ste eeuw en rechts aanleunende loods (nok parallel aan het boerenhuis).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

De woning werd deels gesloopt en gerenoveerd.