Hoeve met 18de-eeuwse boerenwoning

Beschrijving

Oorspronkelijk omwald hoevetje met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom deels verhard erf; moestuintje links van, en achter het boerenhuis. Ten westen en noordoosten, resten van omwalling. Aan straat ingeplant.

Ten noorden, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type tengevolge van normale uitbreidingen; boerenwoning met aanleunende stal rechts. Boerenhuis met thans vier traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder doorlopend zadeldak (nok loodrecht op de straat); manke bedaking wegens recentere uitbouwen van achtergevel; dakbekleding van rode Vlaamse pannen met kruismotief van blauwe Vlaamse pannen. Oude kern van 1748 volgens bewoners. Verankerde baksteenbouw, witgekalkt boven gepikte plint. Rechthoekige kelderopening met valluik, onder de opkamer. Gevelsteen met vermoedelijk volgende tekst: "Aan Godes Zeghen is alles geleghen. Jacobus Merlijn". Bewaarde 18de-eeuwse opkamervensters: smalle rechthoekige kozijnvensters met kleine roedeverdeling en luiken. Voorts, gewijzigde muuropeningen. Hanggoot. Rechts, stal van twee traveeën; nieuwe erfgevel; rechter zijpuntgevel met uilengat. Links, recenter aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak (Vlaamse pannen).

Ten zuiden, nieuwe loods ter vervanging van vroegere schuur van 1748; jaartal op niet meer ter plaatse bewaarde balk volgens bewoners.

Sedert opname, opkamervensters met vernieuwd houtwerk.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi