erfgoedobject

Wegkapel

bouwkundig element
ID
16920
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16920

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel langs de Roesdammestraat, de baan van Avekapelle naar Oostkerke, op circa twee kilometer ten oosten van Avekapelle, in landelijk en vlak gebied.

Historische achtergrond

Wegkapel ter herinnering aan Léonce Philippart, die op deze locatie dodelijk gewond raakte op 16 september 1918, op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Léonce Philippart werd in 1882 in Bastogne geboren. Hij meldde zich in augustus 1914 als oorlogsvrijwilliger. Hij werd sergeant bij het 2de Genie. Op 16 september 1918 raakte hij op de plaats van de huidige kapel dodelijk gewond. Hij overleed op 23 september in het militair hospitaal van De Panne en werd er dezelfde dag nog begraven.

Deze gedenkkapel kwam er op initiatief van zijn nabestaanden.

Beschrijving

Een witgeschilderd, zeshoekig kapelletje, met tentdak bekleed met leien en bekroond met een kruis. Boven de toegangsdeur is een witmarmeren gedenkplaat ingemetseld. Zowel aan binnen- als aan buitenkant zijn twee nissen zichtbaar, mogelijk dichtgemetselde venstertjes. In de deur is een ijzerwerk met het monogram 'L P' aangebracht.

Op de gedenkplaat: 'RIP', 'En mémoire de Léonce Philippart de Liège sergent du Génie engagé volontaire en août 1914 né à Bastogne le 22 Mai 1882 blessé mortellement ici le 16 Septembre 1918 décédé à La Panne le 23 Septembre 1918 sa famille a fait reconstruire cette chapelle', 'Mon Jésus Miséricorde'.

H. 430 cm x Ø 180 cm (kapel)

H. 45 cm x Br. 56 cm (gedenkplaat)

  • DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (1012): Gedenkkapelletje Sgt. L. Philippart (Avekapelle - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16920 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.