• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve ingeplant ten zuidoosten van de dorpskom, op kruispunt met Roesdammestraat en ten noordoosten van de spoorweg Gent-Adinkerke. Losse bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met vaalt; bakstenen paden; ten noordoosten, laag ommuurde stoep met hek voor het boerenhuis; muurtje als erfafscheiding tegen linker zijgevel van het boerenhuis. Ten noordoosten, boomgaard en sporen van gedempte omwalling. Ten zuiden, hoge bomenrij. Ten zuidoosten, onverharde erfoprit.

Ten noordwesten, boerenhuis van twee opkwamertraveeën links + zes traveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot, vermoedelijk in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw volgens aandak links afgewerkt met muurvlechtingen; grotendeels 19de-eeuws uitzicht; waarschijnlijk verlengd met drie traveeën rechts volgens bouwnaad. Twee getoogde kelderopeningen onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen met strekse latei en 19de-eeuws houtwerk: beluikte houten bolkozijnen met schuiframen en geprofileerde wisseldorpel; paneeldeur met bovenlicht. Meer gesloten achtergevel met soortgelijke muuropeningen. Linker zijgevel met vermeld aandak en twee beluikte rechthoekige zoldervensters met kozijn.

Ten zuidoosten, stalvleugel onder kort overstekend zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, mechanische pannen) met twee laadvensters, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Ten noordoosten, stalgebouw uit de 20ste eeuw (nok loodrecht op het boerenhuis).

Ten zuidwesten, vrij monumentale dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, golfplaten), in kern opklimmend tot 17de-18de eeuw (?). Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige schuurpoorten, onder luifel bij erfgevel. Linker zijgevel met aandak en muurvlechtingen; vermoedelijk verdwenen schouderstukken bij vernieuwing van lange gevels volgens bouwnaden; gestut door middel van drie steunberen: hoge centrale steunbeer met versnijdingen tussen twee lage schuin oplopende steunberen; asemgaten en uilengat. Rechter zijgevel met muurvlechtingen en spoor van rechter schouderstuk; radvormig uilengat en asemgaten. Krukgebint van vijf traveeën.

Rechts, laag aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak. Lange wand met horizontale plankenbeschieting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Er gebeurden inmiddels aanpassingen aan de hoevesite, waaronder de sloop van de woning (vervangen door nieuwbouw), aanpassingen aan de stal parallel met de woning en aan de verharding van het erf en de erfoprit.

• Informatie verkregen van de stad Veurne (17 augustus 2022).