Hoevegebouwen

Gemeente Veurne

• Actualisatie Veurne (actualisaties: 18-06-2008 - 04-07-2008).
  • Adrescontrole Veurne (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Veurne (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Nr. 20. Oorspronkelijk omwalde hoeve met resterende rietbegroeiing ten W., N. en O. van boerenhuis en losse, L-vormige opstelling van verankerde witgekalkte bakstenen gebouwen rondom een met bakstenen verhard erf; ten O. naar de vroegere wal afhellend, bakstenen vlak; lange, onverharde oprit, deels onderbroken door de in aanleg zijnde autosnelweg A18.

Ten N., boerenhuis van vier trav. + één trav. r.opkamer en één bouwl., onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, hoger opgetrokken boven de vier l.trav., vlg. bewoners daterend van 1792, jaartal op gebint en voormalige gevelsteen in Z. gevel. L.gedeelte: rechth. (aangepaste ?) vensters en getoogde deuropening met rechth. kozijndeur en getralied bovenlicht. R.zijgevel voorzien van aandak, geprofileerde schouderstukken, muurvlechtingen en houten kloosterkozijn in korfboognis op afzaat. Opkamer: rechth. kelderopening met houten, getralied bolkozijn, en opkamervensters met beluikt houten bolkozijn (aangepaste roedenverdeling). N.opkamergevel met soortgelijke kelderopening in korfboogomlijsting. Zelfde keldervenster in N.gevel van lager woongedeelte, naast een oorspronkelijk beluikt houten bolkozijn. O.zijgevel voorzien van aandak, muurvlechtingen en schouderstukken. Sporen van de aanzet van lager zadeldak. Rechth. venstertje in de top.

Lager aanbouwsel van twee trav. onder zadeldak, tegen W.zijgevel. Ten W., XIX-stallingen (n huis); vnl. aangepaste muuropeningen, op kozijndeuren na.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi