Hoeve met losse bestanddelen

Gemeente Veurne

• Actualisatie Veurne (actualisaties: 18-06-2008 - 04-07-2008).
  • Adrescontrole Veurne (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Veurne (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Z.nr. Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldak, gegroepeerd rondom erf met vaalt. Bewaarde, gele bakstenen hekpijler aan straatzijde. Moestuin ten O., siertuin ten Z. van boerenhuis. R. van dit geheel: veldkapel, gedateerd 1947 d.m.v. gevelsteen.

Ten Z., boerenhuis van zes trav. + twee r.opkamertrav. en één bouwl. onder deels mank zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen); jaartal 1842 aangegeven d.m.v. muurankers in O.zijgevel. Verankerde, gele baksteenbouw. Voorgevel (Z.) met gewijzigde muuropeningen, behalve rechth. kelderopening met getralied houten bolkozijn. Erfgevel (N.): behouden vensters met getralied, beluikt houten bolkozijn. Bewaarde roedenverdeling. O.zijtuitgevel voorzien van aandak, schouderstukken, muurvlechtingen en overhoeks topstuk. Rechth. kelderopening met getralied houten bolkozijn. Oorspronkelijk beluikt, houten kloosterkozijn in de top. Aanleunende armpomp. W.zijpuntgevel met aandak, schouderstukken en muurvlechtingen.

Ten W., XIXd-stallingen, zonder verdere noemenswaardigheden. Ten N., versteende dwarsschuur, thans stalling uit XX. Oudere, geel bakstenen zijgevels, de O. gestut d.m.v. steunberen. Voorts, recente aanhorigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi