Hoeve losse bestanddelen

Gemeente Veurne

• Actualisatie Veurne (actualisaties: 18-06-2008 - 04-07-2008).
  • Adrescontrole Veurne (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Veurne (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve losse bestanddelen

Beschrijving

Z.nr. Hoeve met losse, nagenoeg L-vormige opstelling van bakstenen gebouwen rondom voormalig erf, thans graasland. Verlaten hofstede midden weilanden in nabijheid van kanaal Veurne-St.Winoksbergen. Voorliggende weide met oprit, omzoomd met doornhaag. Rest van oorspronkelijke omgrachting (?) ten O. van erf.

Ten Z., boerenhuis van vier trav. + twee r.opkamertrav. en één bouwl. onder vrij scherp, gebogen zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand en hanggoot aan Z.kant; in kern opklimmend tot XVIIIB (?). Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Sporen van bouwnaad tussen woongedeelte en opkamer. Getoogde kelderopening onder l.g. Rechth. opkamervensters met beluikt kozijn. Overige muuropeningen aangepast. Blinde erfgevel (N.). Bouwnaad cf. voorgevel. Sokkel bij opkamer, verwijzend naar voormalig stijl- en regelwerk (?). Getoogde kelderopening met vervallen houten bolkozijn, onder l.g. O.zijgevel: aanwezigheid van sokkel en getoogde kelderopening cf. N.gevel. Beluikt houten kloosterkozijn in de top. W.zijgevel voorzien van aandak met muurvlechtingen. Lager aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen l.g. gevel.

Ten W., stallingen met r.schuurgedeelte. L.g. verbouwd. Stalling van twee trav. onder zadeldak (n huis, Vlaamse pannen) met over kragende dak r and (hanggoot). Oculus en getoogde staldeur l., rechth. staldeurtje met kozijn onder rondbogige ontlastingsboog r. Z.zijpuntgevel met aandak en muurvlechtingen.

Ten O. van boerenhuis, kleine XIXd-stalling. XX-bakhuis voor het boerenhuis. Recente loods, r. van oprit.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi