Beschrijving

Hoeve met losse, nagenoeg L-vormige opstelling van bakstenen gebouwen rondom voormalig erf, thans graasland. Verlaten hofstede midden weilanden in nabijheid van kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Voorliggende weide met oprit, omzoomd met doornhaag. Rest van oorspronkelijke omgrachting (?) ten oosten van erf.

Ten zuiden, boerenhuis van vier traveeën + twee opkamertraveeën rechts en één bouwlaag onder vrij scherp, gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand en hanggoot aan zuidkant; in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (?). Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Sporen van bouwnaad tussen woongedeelte en opkamer. Getoogde kelderopening onder laatst genoemde. Rechthoekige opkamervensters met beluikt kozijn. Overige muuropeningen aangepast. Blinde erfgevel (ten noorden). Bouwnaad, zie voorgevel. Sokkel bij opkamer, verwijzend naar voormalig stijl- en regelwerk (?). Getoogde kelderopening met vervallen houten bolkozijn, onder laatst genoemde. Oostelijke zijgevel: aanwezigheid van sokkel en getoogde kelderopening, zie noordgevel. Beluikt houten kloosterkozijn in de top. Westelijke zijgevel voorzien van aandak met muurvlechtingen. Lager aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen laatst genoemde gevel.

Ten westen, stallingen met rechts schuurgedeelte. Laatst genoemde verbouwd. Stalling van twee traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met over kragende dakrand (hanggoot). Oculus en getoogde staldeur links, rechthoekig staldeurtje met kozijn onder rondbogige ontlastingsboog rechts. Zuidelijke zijpuntgevel met aandak en muurvlechtingen.

Ten oosten van boerenhuis, kleine stalling uit het vierde kwart van de 19de eeuw. 20ste-eeuws bakhuis voor het boerenhuis. Recente loods, rechts van oprit.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi