Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom begrint erf met hondenhok. Ten noordoosten, recentere hoevegebouwen onder meer loodsen. Ten noorden, rest van omwalling. Ten oosten, geasfalteerde erfoprit. Ingeplant ten noorden van het kanaal Veurne-Lo.

Ten zuidwesten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met stal rechts. Boerenwoning met twee opkamertraveeën links + vijf traveeën onder licht gebogen, doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen), mank wegens uitbouw van achtergevel; oude kern uit het tweede-derde kwart van de 18de eeuw met vermoedelijk 19de-eeuwse muurgedeelten volgens spoor van bouwnaad links van derde venster. Verankerde baksteenbouw, witgekalkt boven gecementeerde plint. Twee rechthoekige kelderopeningen met beluikt houten bolkozijn onder houten latei, onder de opkamer. Rechthoekige vensters: beluikte houten bolkozijnen met schuiframen en kleine roedeverdeling; eenvoudig geprofileerde wisseldorpel bij opkamer- en twee vensters rechts. In derde travee, venster ingeschreven in ondiepe steekboogomlijsting met afzaat (tweede-derde kwart van de 18de eeuw). Ter hoogte van vierde travee, beluikt rechthoekig laadvenster met kozijn.

Rechthoekige kozijndeur met smal vierdelig bovenlicht. Achtergevel met 19de-eeuwse uitbouw. Nieuwe muuropeningen, uitgezonderd het beluikt rechthoekig opkamervenster met houten bolkozijn, schuiframen, geprofileerde wisseldorpel en kleine roedeverdeling, boven soortgelijke kelderopening als erfgevel. Zijpuntgevels met aandak, muurvlechtingen, top- en kleine schouderstukken (tweede-derde kwart van de 18de eeuw). Onderkelderde linker zijpuntgevel; beluikt rechthoekig opkamervenster met kozijn ingeschreven in ondiepe korfboogomlijsting (tweede-derde kwart van de 18de eeuw).

Rechts, in het verlengde aanleunende lagere stal van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); jaartal 1770 in kerfsneetechniek op balk binnenin, doch 19de-eeuws uitzicht. Verankerde baksteenbouw, witgekalkt boven gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen onder meer laadvenster.

Ten noordwesten, haaks tegen laatst genoemde stal; aanleunende stalvleugel onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen), uit de 20ste eeuw.

Ten noordoosten, dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen), uit de 20ste eeuw.

Alleenstaand 19de-eeuws bakhuis achter het boerenhuis. Overige hoevegebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi