Omgrachte pastorie

Beschrijving

Omgrachte pastorie ten noordwesten van de kerk. Zuidelijk georiënteerd en haaks op straat ingeplant gebouw; begraasde en omhaagde voortuin afgezet met laag muurtje voor de geplaveide stoep. Gracht afgezoomd met struiken en bomen. Ten oosten aan straatzijde, licht getoogd poortje van 1890 met strekse latei van rode bakstenen, in omlijsting van vlakke pilasters met frontonbekroning; getoogd nisje met Mariabeeld (20ste eeuw); parementen van rode bakstenen; achterzijde met afdak (Vlaamse pannen).

Alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw (?), zie oudere muurpartijen van linker opkamer in achtergevel en bakstenen tongewelf van kelder; huidig vergroot uitzicht naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne) van 1890. Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met schijnvoegen. Getoogde muuropeningen ingeschreven in vlakke omlijsting doorlopend onder de arduinen lekdrempels; trapezoïdale sluitstenen van natuursteen. Laat 19de-eeuws houtwerk: schuiframen met geprofileerde wisseldorpel en grote roedeverdeling; rolluikkasten op de begane grond. Deur met tweedelig bovenlicht; bordes van drie natuurstenen treden. Recentere gootlijst.

Achtergevel (noordgevel). Links opkamer van twee traveeën (derde kwart van de 18de eeuw?); beluikte houten bolkozijnen met kleine roedeverdeling (19de eeuw?), in ondiepe getoogde omlijsting. Spoor van gedichte muuropening en bouwnaad respectievelijk rechts van en boven de opkamer. Voorts, analoge doch vlakker gehouden ordonnantie als voorgevel. Rechter zijpuntgevel met ingekort rechthoekig zoldervenster; houten bolkozijn met kleine roedeverdeling.

Links en rechts, laag aanbouwsel van één travee onder aanleunend lessenaarsdak (Vlaamse pannen) (1890). Licht getoogde muuropeningen; luiken. Rechts aanbouwsel met uitbouw van garage.

Interieur. twee schouwen uit het vierde kwart van de 18de eeuw; houten mantels en een bekleding met Delftse tegels.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, inventaris 622, nummer 260.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi