Hoeve Zwaanhof

Beschrijving

Zogenaamd "Zwaanhof" volgens bewoners; "Swaenenhof" volgens Ferrariskaart (1771-1778). Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen van witgekalkte verankerde baksteen rondom deels verhard erf. Ten noordoosten, boerenhuis en bakhuis op nog grotendeels omwalde terp, deels begraasd, deels met sier- en moestuin. Ten zuidwesten, het neerhof met L-vormige opstelling van de stalgebouwen onder pannen zadeldaken; putvaalt met bakstenen wanden en dito afloop; bakstenen stoepen en paden. Tussen neerhof en terp: lage bakstenen muur met ingewerkt conisch hondenhok, en hekpijlers met piramidaal topstuk, links aansluitend bij recenter dienstgebouw en garage (nok loodrecht op het boerenhuis). Ten zuidwesten en ten oosten, rest van omwalling. Ten zuidoosten, boomgaard. Lange, onverharde erfoprit met Mariakapelletje uit de 20ste eeuw, ingeplant in bocht.

Ten noordoosten, terp met boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) + haaks aanleunende opkamer links van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); geheel teruggaand op oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, doch met grotendeels 19de-eeuws uitzicht. Getraliede rechthoekige kelderopening onder de opkamer (zijgevel). Rechthoekige muuropeningen met 19de-eeuws houtwerk en nieuwe luiken. Opkamervensters (noordgevel) met getraliede kozijnconstructie. Noordoostelijke zijpuntgevel van opkamer met spoor van muurvlechtingen. Rechts, laag aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak (pannen).

Ten westen, stalvleugel met iets lager linker gedeelte, beide onder pannen zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis); vermoedelijk oude 18de-eeuwse kern met aangepaste muuropeningen, uitgezonderd twee bewaarde korfboogdeuren en een rondboogdeur.

Ten zuidwesten, stalgebouw onder kort overstekend zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, pannen); aangepaste 18de-eeuwse kern (?). Horizontale plankenbeschieting voor linker wagenhuisgedeelte.

Alleenstaand bakhuis achter het boerenhuis. Ten westen van het erf loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi