19de-eeuwse hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoeve

Beschrijving

Aan straat ingeplante 19de-eeuwse hoeve. Boerenburgerhuis met voortuintje, en achterliggend erf met twee tegenover elkaar gelegen, sterk aangepaste bakstenen stalvleugels onder pannen zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis); bewaarde uilengaten in zijpuntgevels. Voorts, nieuwe bedrijfsgebouwen.

Alleenstaand boerenburgerhuis van het dubbelhuistype; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?). Baksteenbouw. Gecementeerde en grijsbeschilderde plint met twee casementen links en twee getraliede rechthoekige kelderopeningen rechts. Lijstgevel, verticaal gemarkeerd door geblokte hoekbanden en pilasters bij middentravee. Horizontale gevelgeleding door middel van licht uitspringende lijst lopend onder de bovenvensters, en aflijnende muizentand. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken. Houtwerk uit het vierde kwart van de 19de eeuw: schuiframen (?) met geprofileerde wisseldorpel en grote roedeverdeling. Gewijzigde benedenvensters met bewaarde arduinen lekdrempel op consooltjes. Rechthoekige deur met afgeronde bovenhoeken, ingeschreven in ondiepe omlijsting met trapezoïdale sluitsteen; nieuw houtwerk.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi