• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoeve ten zuidoosten van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Semigesloten opstelling van verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) rondom begrint rechthoekig erf. Ten oosten, met doornhaag omgeven moestuin rechts van het wagenhuis. Ten zuidoosten, verharde erfoprit. Aankoop in 1971 door de Provincie West-Vlaanderen van het binnenwerk van een tot bakstenen garage omgebouwde rosmolen voor kopiërende reconstructie van 1976 in het Provinciaal Domein "Tillegembos".

Ten noordoosten, boerenhuis met thans vier traveeën en één bouwlaag; oude kern van 1771 volgens jaartal van rode baksteenkoppen in rechter zijgevel; onderkelderde achtergevel van 1857 volgens jaartal van rode bakstenen opgenomen in metselverband; sterke gevelaanpassingen in de 20ste eeuw. Rechter zijgevel: getoogde linker kelderopening naast gedichte rechter, en rechthoekige kozijnvensters ingeschreven in getoogde omlijsting met afzaat.

Ten noordwesten, stal met rechts bakhuisgedeelte (nok loodrecht op het boerenhuis) gedateerd 1848 door middel van jaarsteen in rechter zijgevel. Aangepaste muuropeningen.

Ten zuidoosten en zuidwesten, respectievelijk stalvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis) en dwarsschuur (nok parallel aan het boerenhuis), vermoedelijk in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw (?), doch sterk aangepast.

Ten noordoosten, achter het boerenhuis gelegen driebeukig wagenhuis onder gebogen zadeldak (golfplaten, mechanische pannen), met oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?). Stijl- en regelwerk met golfplatenbeschieting. Rechthoekige ingang onder luifel (Vlaamse pannen) waarboven laadvenster.

• DEVLIEGHER L., Rosmolens in de Westvlaamse kuststreek in Biekorf, LXXVI, 1975-1976, p. 295-302.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi